Lendavad vardad ehk taevakalad

märts 07, 2016

Kuna eelnevalt sai postitaud artikkel, kus fotodele jäävad hästi vaimolendid orbidena peale, siis ka videotele (lisaks orbidele) on jäädvustatud anomaaliaid. Üheks nendeks on lendavad vardad.

Lendavad vardad (ingl k. "flying rods") (või lihtsamalt öeldud ka „vardad“ („rods“ või „taevakalad“ ("sky fish“) on lendavad lineaarsed anomaaliad, mis on jäädvustatud (tavaliselt) videole ja mida ei ole fikseeritud nö. palja silmaga filmimise ajal. Nende üleüldine väljanägemine sarnaneb pikale sirgele pulgale, millel on horisontaalsed harud külgedel. Mõnikord need „harud“ võivad olla kaardus, mida justkui lohistatakse järgi.


Neid olendeid arvatakse olevat krüptozoloogilisteks (loomataolised mütoloogilised või hüpoteetilised olendid) ja esindavad eelnevalt mitte-avastatud eluvorme, võimalik et isegi ka tulnuka päritoluga võõrdimensionaalsed olendid (st väga väiksed UFOd) ning on peetud seeläbi krüptozoloogia või ufoloogia valdkonda kuuluvaiks. On ka arvatud, et need on paranormaalsed olendid ja seotud orbidega. On ka leitud, et need olendid videotel (või ka fotodel) on puhtalt optiline illusioon, kus videole (eriti ülerealaotus meetodiga video salvestise puhul) jäävad lendava putukad lendamistrajektoor koos tiivalöökidega.

Sellised vardad tulid esmakordselt avalikkuse ette filmitegija Jose Escamilla poolt 1994. aastal, kui ta filmis seletamatuid objekte New Mexicos, Midways. Vastavalt www.roswellrods.com järgi Jose Escamilla filmis 16 minutit UFO filmimaterjali 5. märtsil 1994. aastal ja 14 päeva hiljem, 19. märtsil, salvestas ta esimese dokumenteeritud salvestise lendavate varraste fenomenist. Peale seda on paljud fotograafid ja videograafid toonud välja kaadreid ja salvestisi sellest, mida arvetakse olevat lendavaks vardaks, kus on välja toodud kujutisi lendavatest, enamasti hägustest ja valge värvusega, varrastest.

"Lendavate varraste" kohta arvati, et väidetavalt nad vihisevad läbi õhu, kunagi ei peatu või aeglustu [ja] on näha peaaegu kõigile, kes on vaevunud otsima neid .... Parim viis on neid tabada, on võtta videokaamera ja suunata see taevasse. Varem või hiljem on mõni väike tume täpp näha, mis vuhiseb suure kiirusega ja kui see juhtub, siis olete saanud õhuvarda oma vaatlusesse.

Seega, enamasti oli neid hästi näha siis, kui neid filmiti ühesuguse suure taustaga alal, nagu seda on taevas. Inimesed, kes uurisid seda tüüpi anomaaliaid, tegid seda kasutades taevast uurimise taustaks, sest see ala oli hästi video pealt hiljem näha ja neid inimesi hakati hiljem kutsuma „taeva kalastajateks“ („sky fishing“). Need inimesed avastasid ka, et lendavad vardad on väga levinud, juba enne nende avastamist. Neid leiti vanadest telesarjadest, filmidest, spordisaadetest jms.

"Lendavate varraste" lähem uurimine leidis väga huvitavad olendid. Kui neid olendeid zoomiti lähemale, siis avastati kolme-dimensioonilised objektid. Teisisõnu, nad ei olnud kahe-dimensioonilised laigud kaamera objektiivil või filmil endal, vaid midagi tõelist, mida sai avatud keskkonnas filmida. Hoolikad uurimused näitasid, et enamus "lendavaid vardaid" oli 10cm kuni 90cm pikad. Nad nägid välja nagu ühtlased silindrid, kus ei olnud võimalik eristada pead ega saba, kuid millel olid lisandid silindri külgedel. Mõnede õhu varraste puhul nägid need lisandid külgedel välja nagu uimed, mis vibreerisid kiiresti kogu pikkuses lainjate liigutusega. Samas teistel "lendavatel varrastel" olid lisandid, mis nägid välja nagu väga kiiresti löövad mesilase tiivad. Enamjaolt sellised vardad on hägused ja läbipaistvad oma värvuselt, ja silmale nähtamatud. Mõned harvad sellised on ka ühtlaselt valged oma värvuselt.

Lisaks nende kolme-dimensioonilisele kirjeldusele, tundusid need "vardad" käituvat ka intelligentselt. Mõnikord mitmed "vardad" järgnesid üksteisele ja justkui nagu mängisid teineteisega, nagu seda liblikad teevad. Mõnikord nad järgnesid inimestele.

Nad ei läinud kunagi läbi objektide (nagu seda teevad orbid), kuid möödusid objekti ümbert, isegi kui see tähendas nende jaoks seda, et nad pidid kalduma oma esialgselt käidud trajektoorilt kõrvale. See andis alust hinnata, et nad ei saa läbida tahkeid objekte ja võivad olla elus.

Inimesed olid hirmul ja ehmatasid, kui avastasid, et sellised õhus lendlevad "vardad" võivad olla elavad olendid ja hakkasid leidma vastukaaluks tõendeid, et "õhuvardad" võiksid olla midagi, mida saab normaalse olukorraga selgitada. Seega hakati leidma põhjendusi sellele, et õhus lenduvad "vardad" võivad olla putukad või linnud. Kuid kõik katsed luhtusid saamaks sarnast tulemust filmimaterjalina. Siiski skeptikud toetuvad arvamusele, et see fenomen on enamasti putukad, linnud või tuulega lennutatud praht (nt juuksekarv).

Mingil ajal hakati arvama selliste õhuvarraste koha, et need ei olegi ise päriselt tulnukad, vaid on tulnukate poolt saadetud sondid. Tegelikult aga ei ole isegi ühtegi kinnitatud fakti, et sellised õhuvardad ja tulnukad võiksid olla seotud omavahel. See arvamus aga sai nii populaarseks, et vardaid hakati kutsuma „Roswelli varrasteks“ New Mexico linna Roswelli järgi, millel on kuulus UFO ajalugu.

Kuigi mingil ajahetkel sai sellistest varrastest justkui mingi moehullus, püüavad teadlased ikkagi selgitada välja, millega täpsemalt on tegu, et leida sellisele müsteeriumile selgitust. Suurim mõistatus on suunatud sellele küsimusele, et millest sellised õhuvardad on tehtud. Kuidas võib olla midagi silmale nähtamatu, kuid filmil nähtav. Seni ei ole teada veel ühtegi sellist materjali, millel oleks sellist omadust. Samas väidetakse, et õhuvardad liiguvad nii kiiresti, et inimsilm ei fikseeri neid. Kuigi õhuvardad on kiired, näitavad paljud filmid, et nad tiirutavad mitu sekundit ümber inimese ja seda on näha filmilt.

Õhuvardad näevad välja, nagu nad vibreeriks kõrgel sagedusel, jättes häguse mulje, justkui kiirelt liikuva ventilaatori labad. On arvatud võimalust, et nad koosnevad õhukestest, läbipaistvatest pindadest, mis vibreerivad või liiguvad õhus väga kiiresti. Kui see on see, millest need õhuvardad koosnevad, siis võivad nad ka olla uus putukaliik. Siiski sellel juhul peaksid inimesed ikkagi ka neid oma palja silmaga nägema, mitte ainult kaamera abil.

Need faktid on viinud uurijaid sellise spekulatsioonini, et õhuvardad pole tehtud ainest. Võimalik, et nad on tehtud elektromagnetilistest hoovustest või mingitest teistest energiavormidest, sest siis on võimalik olukord, kus õige elektromagnetiline hoovus on nähtav filmimaterjalina, ent mitte palja silmaga. Teine pakkumine on, et õhuvardad on tehtud mingist seni avastamata, viienda tasandi mateeriast (midagi muud kui on tahke, gaasiline, vedel või plasma).

Samuti on leitud, et surnute õhuvarraste kehade mitte leidmine viib uurijaid arvamusele, et need võivad olla midagi muud kui tavapärane aine. Kui need oleksid siiski tehtud tavapärasest ainest, siis nende kehad peaksid lagunema kas väikesteks osadeks või nende kehad ei ole äratuntavad „õhuvarrastena“ peale surma.

Kokkuvõtteks, võib koondada õhuvarraste omadused järgnevalt:
* keskel on varda-kujuline keha
* silindri küljes on mitmed tiivad või uimed
* võivad ulatuda mõnest sentimeetrist kuni meetrini oma pikkuselt
* lennata suurel kiirusel, muutes suunda oma tahte järgi
* nähtamatud või peaaegu nähtavad inimsilmale ilma foto- või videoaparaatideta.

Kuigi skeptikud on üritanud ikka ja jälle tuua välja seost aeglase säriaja ja putukate/lindude vahel (kus putukad või linnud liigutavad mitu korda sekundis tiibu üles-alla ja videolindile jääb see nagu tiibu lehvitava silindrina), usuvad osad siiski, et tegemist on millegi tundmatuga. Näiteks, nende olendite avastaja, Escamilla lõi kodulehe, kus on pildid tema püütud õhuvarrastest ja dokumentaalfilm sellest subjektist.

Siiski on Escamilla vardad klassikaline näide sellest, kuidas „mitteseletatav“ fenomen tihti ilmneb: kui midagi ei saa koheselt ära seletada, siis arvatakse, et põhjusel, kuna ta ei mõista seda, siis on see kindlasti müstiline või uudne.

Kui kellelgi on sarnaseid fotosid, võib jagada. Ilmselt mingit kindlat vastust siit vastu ei saa, aga põnev oleks vaadata siiski. Võib ka ära tuua foto kuupäeva, video või foto tegemise säriaja.

Foto ja lisainfo: 

Wikia
The Flying Rods phenomenon

Kas sulle meeldis see lugemine?

Sulle võib huvi pakkuda ka

0 kommentaari